رفتن به محتوای اصلی
x

بازدید جمعی از مدیران و اعضای هیأت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان از رصدخانهٔ ملّی ایران

روز پنجشنبه ۲۶ خردادماه ۱۴۰۱ جمعی از مدیران و اعضای هیأت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان از رصدخانهٔ ملّی ایران بازدید کردند. در این بازدید که با دعوت دکتر حبیب خسروشاهی، مجری طرح رصدخانهٔ ملّی ایران انجام شد، دکتر سیدظفرالله کلانتری، رئیس دانشکده فیزیک، دکتر پرویز کاملی، معاون پژوهشی دانشکده، دکتر سروش شاکری، رابط بین الملل دانشکده، دکتر کیوان آقابابایی سامانی و دکتر صدیقه سجادیان از اعضای هیأت علمی دانشکده فیزیک در تیم بازدید‌کننده دانشگاه صنعتی اصفهان حضور داشتند.  

بازدید جمعی از مدیران و اعضای هیأت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان از رصدخانه ملی ایران

از چپ به راست : صدیقه سجادیان، حبیب خسروشاهی ، سیدظفرالله کلانتری، سروش شاکری، پرویزکاملی، کیوان آقابابایی سامانی
 

این بازدید با هدف بررسی زمینه‌های همکاری مشترک بین مجموعه رصدخانهٔ ملّی ایران به عنوان یکی از طرح‌های کلان علمی کشور که پس از چند دهه تلاش و سرمایه‌گذاری مراحل نهایی نصب و راه اندازی خود را طی می‌کند و دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان یکی از دانشگاههای برتر کشور صورت گرفت.

 رصدخانهٔ ملّی ایران در ۳۳ کیلومتری جنوب‌غرب کاشان و در قلهٔ ۳۶۰۰ متری گرگش، دومین قله مرتفع رشته‌کوه کرکس ساخته شده‌است.  این رصدخانه به عنوان یک آزمایشگاه ملی شامل یک تلسکوپ 3.4 متری با اپتیک کاسیگرین است که در رده تلسکوپ‌های اندازه متوسط در جهان دسته بندی می‌شود. با راه‌اندازی این تلسکوپ، در آینده نزدیک ظرفیت ویژه‌ای به نجوم و کیهان‌شناسی رصدی در ایران افزوده می‌شود. منجمان ایرانی و خارجی با استفاده از این تلسکوپ  به عنوان یک ابزار مشاهداتی، برای کاوش اعماق کیهان  و کشف ناشناخته‌های این حوزه تلاش خواهند کرد.

دانشگاه صنعتی اصفهان علاوه بر موقعیت پیشرو در میان دانشگاه‌های کشور و منطقه در رتبه بندی های موضوعی رشته فیزیک و اخترفیزیک، در موقعیت ممتاز جغرافیایی با فاصله ۱۳۷ کیلومتری از رصدخانهٔ ملّی ایران قرار گرفته است که فرصت خوبی را برای همکاری علمی با این رصدخانه فراهم می‌کند. این بازدید با یک جلسه‌ کاری آغاز شد که در آن  دکتر حبیب خسروشاهی، مجری طرح، به بیان تاریخچه‌ کوتاهی از فعالیت های انجام شده در این پروژه و هم‌چنین اقدامات جاری در مراحل نهایی راه‌اندازی این پروژه پرداختند. دکتر سیدظفرالله کلانتری، رئیس دانشکده فیزیک، با تاکید بر ظرفیت بالای رصد خانه ملی و دانشگاه صنعتی اصفهان در حوزه همکاری‌های بین رشته‌ای در بخش‌های مختلف علمی، صنعتی و تلکنولوژی، آمادگی دانشکده فیزیک و مجموعه دانشگاه صنعتی اصفهان را برای همکاری در سطوح مختلف با این طرح کلان ملی اعلام کردند. بحث‌هایی پیرامون امکان میزبانی دانشگاه صنعتی اصفهان از منجمان برجسته ایرانی و خارجی در مجموعه دانشگاه  و شکل‌گیری همکاری‌های علمی در این حوزه شکل گرفت. امکان تعریف پروژه‌های علمی مشترک با مشارکت رصدخانه ملی ایران در تعریف پایان نامه‌های مشترک و امکان میزبانی از محققین پسادکتری مشترک در دانشگاه صنعتی اصفهان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

 بعد از این جلسه بازدیدی از بخش‌های مختلف رصدخانه و ادوات مکانیکی و کنترل تلسکوپ انجام شد و دکتر خسروشاهی به توضیح بخش های مختلف این پروژه عظیم پرداختند. ایشان به  تأثیرات  این طرح در انتقال دانش و دسترسی به فناوری‌هایی که تاکنون در ایران وجود نداشته، از جمله  کسب تجربه بی‌سابقه در آزمون‌های تجهیزات اپتیکی بزرگ  پرداختند و علاوه بر آن  از تجربه مدیریتی این طرح‌ کلان علمی که نمونه بی نظیری در این حوزه می باشد، سخن گفتند.

لازم به ذکر است که در تاریخ ۶ و ۷ مرداد سال ۱۴۰۱ کارگاه مشترکی در حوزه نجوم و اخترفیزیک با عنوان "چشمه‌های گذرا و اخترفیزیک چندپیام‌رسانی" با همکاری دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان و رصدخانه‌ ملی ایران به صورت مجازی برگزار می شود. این رویداد فرصتی را فراهم می کند که منجمانی برجسته از ایران و سراسر دنیا پیرامون پتانسیل‌های علمی رصدخانه ملی ایران به بحث و تبادل نظر بپردازند.

 

چشمه‌های گذرا و اخترفیزیک چندپیام‌رسانی

http://ino.org.ir
http://ino.ipm.ac.ir/conferences/workshop5
https://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_National_Observatory
 

تحت نظارت وف ایرانی